måndag 5 december 2011

Romney träffar George HW Bush

Mitt Romney träffade i torsdags fd president George Herbert Walker Bush och dennes hustru Barbara i 30 minuter i deras hem i Houston. G HW Bush och Romney är vänner sedan länge och har också sommarställen ganska nära varandra på östkusten: Bush-paret i Kennebunkport, Maine och Romney 90 minuter därifrån i Wolfeboro, New Hampshire - och Bushs talesman Jim Appleby beskrev besöket som ett sådant vänner emellan.

Fd president George Herbert Walker Bush gav emellertid ännu inget endorsement och känner flera av de republikanska kandidaterna: såväl Texas-guvernören Rick Perry (som efterträdde sonen George W. Bush som guvernör 2000), som Newt Gingrich. Vare sig Perry eller Gingrich har dock några överlag varma relationer med den fd presidenten. I guvernörsvalet 2010 stödde Bush guvernör Perrys utmanare senator Kay Bailey Hutchison, och 1990 irriterade Gingrich presidenten genom att gå emot ett budgetavtal med demokraterna som innehöll skattehöjningar, vilket ledde till ett stort pr-bakslag för president Bush, något som även skulle hemsöka honom i presidentvalet 1992 som han förlorade mot Bill Clinton.

Av dessa anledningar, men även andra, så skulle Romney förmodligen ligga högt upp för ett enodorsement från den fd presidenten. För närvarande låter sig det dock vänta, och hans talesman Jim Appleby kommenterade att han inte visste huruvida presidenten skulle endorsa någon kandidat eller kampanja för någon, och vid 87 års ålder så var Bush nöjd med att hålla sig nära hemmet och hänga med i Texas fotbollsmatcher.

UPPDATERING:

Det är emellertid inte alls säkert att ett endorsement från George HW Bush skulle gynna Romney. De två har nämligen många politiska likheter konstaterar Steve Kornaci i denna artikel på Salon.com - de båda härrör från en moderat falang av partiet och precis som Bush 1988 så hyser många konservativa stor skepsis mot Romney.

Källa: National Journal

Se även tidigare inlägg:

FtN: Herman Cains fall, GOP-kandidaterna 2011204

Inga kommentarer: