lördag 11 februari 2012

CPAC 2012 - del 10: Newt Gingrich

Newt Gingrich som är en veteran i CPAC-sammanhang talde förstås även han - här är det talet:








video platform
video management
video solutions
video player


Gingrich förklarade för de församlade att CPAC startade för att utmana det republikanska etablissemanget. När Ronald Reagan kom dit 1974 så var det ett årtionde efter hans stora tal för Barry Goldwater. När han kampanjade till president 1980 kunde man se gapet mellan konservatismen och det republikanska etablissemanget. Reagan kampanjade på supply-side-ekonomi och lägre skatter vilket etablissemanget kallade "voodoo-ekonomi". GOP-etablissemanget säger ofta att konservativas idéer är orealistiska - det sa man om Reagans jobbskapade och om förhoppningen om att besegra Sovjetunionen. 1994 och hans eget Contract With America, betraktade man också orealistiskt - likaså välfärdsreformen 1996, en balanserad budget 4 år i rad - allt ansåg man vara orealistiskt.

För att skapa förändring krävs det en riktigt fajt och vilja att ta sig an vänstern. Moderata republikaner kan inte besegra vänstern, de gjorde det inte 1996 eller 2008 - pg a att de inte har den tuffhet, hängivenhet och filosofi som krävs för att bygga en majoritet i landet.

CPAC går tillbaka 50 år - till draft-Barry Goldawater-rörelsen 1962. Te-party-rörelsen är en liknande sak och dess kärna är densamma: en konservativ rörelse som engagerar miljoner vanliga människor som gör att man sedan vinner. 1980, 1984, 1994 är exempel på sådana segrar.

Gingrich ger sedan exempel från historien på vad USA kan göra om man bara tillåter. Under 44 månader under andra världskriget vann man över Nazityskland, det fascistiska Italien och det imperialistiska Japan. När folk säger att man inte kan kontrollera gränsen innan 2014 så tillhör de gänget som säger att man aldrig kan, så som etablissemanget alltid gör. Hans kampanj är dock ett dödligt hot mot etablissemanget eftersom hans kampanj ämnar förändra Washington, inte anpassa sig.

Det finns två USA - ett som fungerar och ett som inte fungerar. Den privata sektorn fungerar - den regeringsbaserade gör det inte. Man måste därför frigöra det amerikanska folket för att kunna återuppbygga USA.

Om han själv blir republikanernas kandidat så kommer han be alla republikaner att stanna kvar i januari och när han väl installeras som president ska ObamaCare vara återkallat. ObamaCare och andra program bör återkallas för att få igång jobbskapanden igen.

Två dagar efter att han installerats kommer han att utfärda exekutiva order som - och den första kommer att avskaffa alla Vita Husets tzarer. Han kommer att godkänna Keystone-ledningen från Kanada till Houston. Och hans budskap till Kanada är att de inte behöver sluta avtal med Kina, ge USA några månader bara så kommer avtalet att godkännas. USA:s ambassad kommer samma dag att flyttas till Jerusalem och Ronald Reagans Mexico City policy kommer att återinföras och regeringsstöd till aborter förbjudas. När Obama åkt hem från Vita Huset tillbaka till Chicago kommer man samma dag ha avskaffat 20% av hans verksamhet.

USA fungerar när amerikaner arbetar. I höst vill han vara en arbetspresident framför en välfärds-check-president. Han förklarar hur han arbetat både med Reagan och Clinton för att skapa jobb. Och det måste man lyckas med igen för att bli världens ekonomiska supermakt. Han förklarar sedan hur detta kan göras genom lägre skatter, mindre regleringar och tydligare policy ifråga om välfärd.

Han förklarar sedan hur han vill att alla ska betala lika lite skatt som Mitt Romney - 15%. Det kan man göra genom att sänka utgifterna inte höja skatterna. Så gjorde man 1994 - också då mot etablissemangets synpunkter. Man behöver också utvinna inhemsk energi för att sänka bensinpriserna - vilket är marknadens spelregler. Och för att försäkra att ingen amerikansk president någonsin igen bugar inför en saudisk kung.

Efter att ha presenterat sin ekonomiska plan för att vända ekonomin går han in på frågan om religionsfrihet och konstaterar att Obama för ett krig mot religion - men det gör även landets domstolar. Det är allvarligt. USA grundades på tesen om religionsfrihet. Frihetsdeklarationen säger att friheterna getts av Skaparen - friheter Obama försöker avskaffa. Om Obama vinner omval kommer han att starta krig mot katolska kyrkan dagen därefter - han går inte att lita på och man måste påminna landet om det.

Obama-administrationen är också blind över det utrikespolitiska skeendet. Det behövs en ny debatt om utrikespolitik och den måste börja med att man säger sanningen om de radikala islamister som önskar död åt Amerika.

Han manar slutligen alla amerikaner som tror på frihetsdeklarationen och konstitutionen att ansluta sig till honom eftersom han vill driva en bred amerikansk kampanj.

Kort reflektion: Newt Gingrich höll också han ett långt och som vanligt informativt tal. Ett tal där han använde stora delar av talet för att presentera sitt specifika ekonomiska program. Gingrich visade i talet att han är en seriöst kandidat och att han inte skräms av de attacker som riktas mot honom.

Källa: ABC News

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2012 - del 9: Mitt Romney 20120211

Inga kommentarer: