fredag 10 februari 2012

CPAC 2012 - del 8: Rick Santorum

Rick Santorum - som för närvarande är den senaste republikanske pop-up-kandidaten, talade också han, där han inledningsvis presenterade sin familj på CPAC-scenen. Här är Santorums tal:








video platform
video management
video solutions
video player


Santorum inleder talet med att återberätta vad han en gång sagt förut, nämligen att konservatismen inte svek USA, däremot svek konservativa sin konservatism. Man förlorade tron och lyssnade på dem som sa att man behövde överge sina principer och värderingar för att vinna. Samma röster hörs också idag, där man manas att kompromissa och göra det som är resonligt.

Nu har man dock lärt sig en läxa: nämligen att inte längre be om ursäkt för de principer som gjort USA stort, för att därigenom hoppas kunna fjäska till sig en seger i november.

Som konservativa är man inte bara en del av det republikanska partiet - man är det republikanska partiet. Valet man nu står inför handlar om många saker. Om ekonomin - där han föreslår en supply-side-ekonomi för amerikanska arbetare för att få igång industrisektorn. Men det är också viktigt att man hanterar statsskulden som krossar nationens framtida generationer, och det har han också en plan för.

Valet handlar dock om betydligt större saker än ekonomin. Det handlar om grundläggande principer. I alla tal han hållit i Iowa talade han om dessa principer. Valet 2012 handlar vem man som amerikan är. Det handlar om vilket land man vill ge vidare; om man tror att individers rättigheter kommer från regeringen eller från en mycket högre auktoritet?

Somliga i landet och i Vita Huset tror att rättigheter kommer från regeringen, och vill övertyga det amerikanska folket om att de kan ge rättigheter. Det senaste är "rätten till sjukvård" - men nu kan man se vad som händer; när regeringen delar ut rättigheter kan de också ta tillbaka rättigheter och ställa krav däri. Och till slut ägs man av regeringen. Det har han själv länge varnat för, och han anser att ObamaCare håller på att förändra USA.

Han förklarar sedan att Margaret Tatcher en gång sa att hon aldrig lyckades uppnå det som Ronald Reagan lyckades med - och konstaterade att detta berodde på det brittiska sjukvårdssystemet. När människor har det beroendet blir det aldrig riktigt fria igen. Det har man nu fått se i USA de senaste veckorna när Obama sagt inte bara vad försäkringar ska kosta utan också säger till katolska kyrkan att de måste betala för saker som är helt emot deras grundläggande läror och deras konstitutionella rättigheter.

Det är ett tvång som är om mer än preventivmedel - det handlar om regeringens roll i medborgares liv och det är ett tvång som måste få ett slut - ett uttalande som väcker många applåder.

Obama försöker också kontrollera amerikaner på andra sätt - dels genom att nyttja amerikaners sentimentalitet för att stödja radikal miljöpolitik, genom att politisera vetenskap med teorier om global uppvärmning. Sådan politik kommer att förstöra grunden för amerikansk välfärd.

Obama-administrationen skrämmer folk för att själv tilldelas mer makt. Republikanerna kommer inte att vinna genom pengar - däremot kommer man att kunna vinna genom idéer och visioner som utgör en kontrast mot Barack Obama. Han förklarar sedan att han är den av de republikanska kandidaterna som har en tydligast syn på dessa saker - något publiken tycks instämma i. Det behövs, förklarar Santorum en konservativ kandidat som kan inspirera och besegra Obama till hösten.

Han förklarar sedan också han att USA är grundat på att rättigheter som kommer från Gud, inte från regeringen - precis som Frihetsdeklarationen uttrycker saken. En nation där man bygger saker nerifrån och upp - inte tvärtom. Och det är den konservativa visionen.

Kort reflektion: Rick Santorum höll ett bra tal - men använde också delar av sitt tal till att kampanja. Huvudsakligen förklarade han dock det som många andra förklarat, att man ser nationens grundläggande syfte på ett annat sätt om Obama-administrationen och liberaler gör.

Källa: ABC News

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2012 - del 7: Mike Huckabee 20120210

Inga kommentarer: